İngilizce Çalışma Teknikleri

İngilizce Eğitimi uzun ve zorlu bir maratona benzer. Bu yüzden her meşakkatli işte olduğu gibi, sabırlı olmak, istikrarlı olmak ve en iyi yöntemi belirleyip hedefinize doğru emin adımlarla ilerlemek gerekir. İstikrar kavramını biraz açıklamakta fayda var. Bir işi hakkını vererek yapmak ve ondan maksimum faydayı sağlamak için bu prensip çok önemli:  Yaptığımız iş, az da olsa düzenli ve sürekli olmalı.

Uzun soluklu işlerimizin hepsinde bu prensip, o işten sağladığımız faydayı maksimize etmenin yegâne yoludur. Örneğin İngilizce çalışmalarımızda, iki günde toplam 10 saat çalışmaktansa, bir hafta (yedi gün) boyunca her gün bir saat çalışmak daha faydalıdır. Şöyle bir düşünün, günde bir saatimizi nerelerde harcamıyoruz ki? Televizyon karşısında mayışıp boşa harcadığımız onca saati mi sayalım, yoksa arkadaşlarla haddinden fazla gereksiz muhabbetlerimizi mi? Ya da internet başında harcadığımız onca zamanı mı?

ingilizce-calismak
 

Her şeyden önce, bir işi başarmak için onu yeterince çok istemek gerekir. Mesela İngilizce için, İngilizce bilsem ne de güzel olur şeklinde bir istek yeterli değildir. Genel olarak İngilizcenin faydasını inkâr edemeyeceğiniz kadar iyi bilirsiniz. Ancak benim kastettiğim bu şekilde bir istemek değil. Bir şeyi gerçekten çok istemek, ona adanmayı gerektirir.

Bir şeye adanmak için, onu neden istediğinizi iyi bilmelisiniz. Bunu kendinize sorun ve cevaplarınızı bir kâğıda yazın. İngilizce öğrenmek için kaç sebebiniz var. Bunu ayrıntılarıyla kendinizden öğrenebilmek için hayal kurma yeteneğinizi kullanın. Hayal kurarken de, kafanızda canlandırdığınız durumları mümkün olduğunca hissetmeye çalışın.

İngilizceyi işiniz için istiyorsanız, iş yerinde yabancı müşterilerinizle otomatik olarak, hiç zorlanmadan ve akıcı bir şekilde İngilizce konuştuğunuzu hissedin. Çevrenizdeki insanların (özellikle de patronunuzun) konuşurken sizi izlediğini hayal edin. Çok büyük keyif alıyorsunuz, gülümsüyorsunuz ve çok mutlusunuz.
 
Kısacası bir durumu neden çok istediğinizi açıklayan en az 3 tane sağlam gerekçe yazabildiyseniz ve kurduğunuz hayallerde gerçekten mutlu olabildiyseniz, bu işe adanmaya hazırsınız demektir. Unutmayın istemek (adanmak), başarmanın yarısıdır. İngilizce eğitiminize de anlattığım şekilde adandıysanız, çalışma yöntemlerinizi çok iyi belirleyip yola koyulun. Çünkü başarmanın diğer yarısı da azimle çalışmaktır.
 
Biraz önce de önemini vurguladığım gibi, az bir süre de olsa her gün çalışmaya gayret edin. Her gün iki saat çalışma idealdir. Ama bir saatte olsa, yarım saatte olsa HERGÜN çalışmalısınız. Ayrıca büyük parçalar halinde çalışmayın. Örneğin uzun bir okuma ya da dinleme parçasını bölerek çalışın ve bol bol tekrar yapın. Çalıştığınız pasajlar çok tekrarlı olmalı. Oluşturduğunuz programa göre zaman zaman geri dönüşler yapıp eski konuları gözden geçirmeniz de çok faydalı olacaktır. Zor parçalar çalışmak yerine kolay olanları tercih edin ve bu parçaları özümseyene kadar tekrarlayın.
 
Aşağıda, size tanıttığım Effortless English İngilizce seti için hazırlanmış, dersleri çalışma rehberinin tercümesini bulabilirsiniz. Kendim de bu dersleri kullandığım için rahatlıkla söyleyebiliyorum ki, bu dersler gerçekten harika. Dersleri çalışırken hiç acele etmemek ve sabırlı olmak temel prensibimiz olmalı. Günde iki saat bu dersleri dinlerseniz, ilk başlarda biraz zorlansanız da, sonraları büyük keyif alacak ve özümseyerek öğrendiğinizi görünce mutlu olacaksınız. Çok fazla zamanı olmayan arkadaşlar günde bir saat de dinleyebilirler.

Effortless English Derslerini Nasıl Çalışmalıyız?

Her ders setinin en az 3-4 adet farklı ders dosyası vardır. Her ders aynı isimli bir set içindedir. Dersler birbiriyle uyumludur. Her gün tek bir set içindeki bütün dersleri dinleyeceksiniz. (aynı isimli bütün dersleri) bir hafta boyunca sadece bir setin derslerini dinlemek daha iyidir.
 
Bu çok önemli; Bu yolu izlerseniz çabucak ilerleyeceksiniz. Her gün tek bir seti, aynı ders setini bir hafta boyunca her gün dinleyeceksiniz. Bazı setlerde 3 ten daha fazla ders vardır. Her sette ne tür dersler vardır ve bunları nasıl kullanmalısınız?
 
*A Text Article (Yazılı bir Metin Dosyası) (Adobe .pdf file)
Yazıyı okuyun. Onu çalışmayın. Onu ezberlemeye uğraşmayın. Sadece her gün birkaç kez okuyun ve yeni kelimeleri gözden geçirin. Gerekirse zor kelimelerin anlamlarını öğrenmek için bir sözlük kullanın.
 
*Vocabulary Lessons (Kelimeler Dersleri) (MP3)
Sadece dinleyin. Kelimeleri ezberlemeye uğraşmayın.

*Mini Story Lessons (Mini Hikâye Dersleri( MP3)
Bu en güçlü ve önemli derstir. İlk sefer, sadece dinleyin. Sonra dinleyin ve her sorudan sonra durdurun. Her soruya yüksek sesle, İngilizce cevap verin. Sonra tekrar yürütün. Herşeyi anlamıyorsanız Hiç Endişelenmeyin. Hata yaparsanız Hiç Endişelenmeyin, hata yapmaktan korkmayın.
 
Mini Hikâyelerde, sadece üç şey yapacağım:
  1. Bir durumu ifade eden bir cümle kullanacağım. Durumu söyledikten sonra, sadece, AAA, ya da OOO deyin.
  2. Sizin de cevabını bildiğiniz bir soru soracağım. Sadece soruya cevap verin. Bir cümleyle cevap vermek zorunda değilsiniz. Sadece iki kelimeyle cevap verebilirsiniz.
  3. Sizin cevabını bilmediğiniz bir soru soracağım. Tahmin edin. Çabucak bir cevap söyleyiverin. Yine, bir ya da iki kelimeyle cevap verebilirsiniz.
Tam ve doğru cevabı vermek önemli değildir. En önemli şey hızdır. Çabucak cevap vermeye çalışın, (unutmayın bir kelime bile iyidir.) Hız, sizin hedefinizdir.  Hızlı ve kısa cevaplar verin, uzun cevaplar değil. Başlangıçta bu biraz zor olabilir. Hiç önemli değil. Pause butonuyla durdurun.
 
Bir dersi en az bir hafta boyunca hergün dinleyin. Mini Hikâye Dersi, Effortless English Sistemindeki EN ÖNEMLİ DERSTİR. En çok bu dersleri dinleyin.

*Audio Article (Sesli Makle Dersi) (MP3)
Sadece dinleyin. Rahat olun ve keyfini çıkarın. En az bir hafta boyunca hergün birkaç kere dinleyin. Hedefiniz otomatik olarak ve anında 100% anlamaktır. Bazı Setlerde Ayrıca:

* Point of View Mini-Stories (Point of View Mini Hikâye Dersleri)
Bu dersler gramer kurallarını çalışmadan, gramer akıcılığı kazanmanızın bir yoludur. Sadece dikkatlice dinleyin. Rahat olun. Dinlerken gramer kurallarını düşünmeyin. Bütün derslerin POV hikayesi yoktur.

*Commentaries (Yorum Dersleri)
Bunlar konu hakkında ekstra konuşmalardır. Seviyenize göre çok zor görünebilir. Eğer çok zor geliyorsa, onları atlayabilirsiniz. Commentaries (Yorum) Effortless English Sistemindeki en az önemli olan derslerdir. Büyük ihtimalle bu derste konuşulan her şeyi anlamayacaksınız. Bu normaldir. Sadece rahatlayın ve dinleyin.

Önerilen Ders Çalışma Sırası (Hergün bir seti kullanın)
  1. Önce yazılı metni okuyun. Okuyun ve gözden geçirin. Onu çalışmayın. Ezberlemeye uğraşmayın.
  2. İngilizce Kelimeler dersini, birkaç kere dinleyin
  3. Mini Story (Mini Hikâye) Dersini pek çok kere dinleyin.
  4. Varsa, Point of View dersini birkaç kez dinleyin.
  5. Yazılı metnin ses dosyasını birkaç kez dinleyin.
  6. Varsa ve anlayabiliyorsanız, Yorum dersini bir kez dinleyin.
Öğrenme Programı
 
Effortless English Sistemi bir derinden (özümseyerek) öğrenme sistemidir. Her dersi çok iyi öğreneceksiniz. Rahatlayın, yavaş gidin, kolayca ve otomatik olarak İngilizce konuşmayı öğrenin. En iyi çalışma programı aşağıdaki gibidir:
  • Bir ders setini bir hafta ya da daha fazla çalışın. Evet bu doğru, en az bir hafta için sadece bir set. Eğer sıkılırsanız, mini hikâye dersiyle bir oyun yapın. Her soruya gittikçe daha hızlı cevap vermeye çalışın.
  • Her gün bir setteki bütün dersleri dinleyin. Bir set içindeki her dersi her gün en az iki kere dinlemeye çalışın.
  • Her gün en az bir saat dinleyin. Her gün iki saat en iyisidir. Gün boyunca çalışma zamanınızı bölmeniz de iyidir. Mesela, sabahları 30 dakika dinleyebilirsiniz, 30 dakika işe giderken, 30 dakika öğle tatilinde, 30 dakika eve dönerken, 30 dakika uyumadan önce. Aslında harika bir öğrenme yöntemidir.
  • Rahat olun J Gramer kurallarını düşünmeyin. Sadece dersleri dinleyin ve keyfini çıkarın.
  • Listenin en başındaki dersten başlayın.
Dersler kolay bile görünse, bir seti bir hafta boyunca dinleyin. Kelimelerin anlamlarını iyi biliyor olabilirsiniz. Ama onları beyninizin derinliklerine yerleştirmelisiniz.  Çok fazla tekrar yapmaya ve bir sürü soru cevaplamaya ihtiyacınız var. Dersler kolay görünüyorsa, sorulara daha çabuk cevap vermeye çalışın. Bunu bir oyun haline getirin.
 
Dersler zor görünüyorsa, sadece rahat olun. Bir ders setini 4 hafta dinleyebilirsiniz, ya da gerekirse 10 hafta. Bir sürü ders setini çalışma konusunda endişelenmeyin. Bu önemli değil. Rahatlayın ve anlamlara odaklanın. Yavaş gidin. Bir ders setini 10 hafta çalışıyor olsanız bile çok ilerleyeceksiniz.
 

Effortless English Club

Kaynak:  zahmetsizingilizce

PAYLAŞMAK GÜZELDİR:

Merhaba arkadaşlar, internetten İngilizce öğrenmek istiyorum diyenlere yardımcı olmak için bir çok faydalı içerikleri sitemizde paylaşıyoruz. Yayınladığımız İngilizce video dersleri, makaleler ve mp3 dinleme derslerini faydalı buluyorsanız, sosyal medyada sitemizi paylaşarak bize destek olabilirsiniz. Hepinize teşekkür ediyor, İngilizce eğitiminizde başarılar diliyoruz.

7 yorum:

  1. benim anlamadıgım şu örnegin 1.sette a kiss dersi var bunu bir hafta boyuncamı çalışacagız.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Mustafa,

    Evet, her ders setini bir hafta boyunca çalışıyoruz. Ders size kolay gelebilir ya da bütün kelimelerin anlamlarını biliyor olabilirsiniz. Ama ingilizce konuşmak için bilmek yetmez. http://ingilizcekonusmak.blogspot.com/2010/02/kalc-ingilizce-ogrenme.html Effortless English dörtüncü kuralını açıklarken yavaş ve tekrarlı ingilizce öğrenmenin öneminden bahsetmiştik.

    Kısaca özetlemek gerekirse, ingilizce kelimelerin anlamlarını bilmek ya da gramer kurallarını teorik olarak bilmek yeterli değildir. Onları özümseyerek bilinçaltında otomatikleştirerek öğrenmek gerekir. Bu da yavaş ve tekrarlı bir öğrenme tekniğiyle mümkün olabilir.

    Bir arabanın tüm teknink aksamlarını, parçalarını işleyiş ve çalışma şeklini bilmek, arabayı kullanabilmek demek değildir. Aynı şekilde ingilizceyi de teknik olarak bilmek, konuşabilmek anlamına gelmez. O yüzden iniglizceyi otomatik konuşmak için Effortless English kurallarını uyglulayarak ingilizce çalışın. Düzenli olarak (hergün iki saat) çalışmaya devam edin. Kısa sürede ne kadar ilerlediğinize inanamayacaksınız.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler.. açıklamalarınız çok güzel, eminim çok faydasını göreceğim. Emeğinize ve yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,

    Bu sistemi biraz inceleme fırsatı buldum. yaklaşık 70 adet hikaye (set) var. bu hikayelerin her birinin birer hafta çalışıldığı düşünülürse bir buçuk yıl gibi bir süre alır.

    sistem 6 ay sonra akıcı bir konuşma vadetmekte öyle ise 6 ay sonra tüm dersler bitmiş olmayacak mı?

    bu konuyu biraz açıklar mısınız?

    Çok teşekkür ederim.

    fatih

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Fatih,
    Benim burada tanıttığım Original Effortless English seti içinde toplam 40 adet ders seti bulunmaktadır. 6 ay, toplamda 180 gün yapar. 180 günü 40 ders setine bölersek 4.5 gün ortalama çalışma süresini buluruz.

    Tüm dersleri bir hafta çalışmak zorunda değilsiniz. Ya da tüm seti toplamda 6 ayda bitirmek zorunda da değilsiniz. Burada önemli olan sizin çalışma sisteminize göre dersleri özümseyerek gitmektir.Ders setinin içindeki her parçayı aynı oranda dinlemek zorunda da değilsiniz.

    Örneğin ben bu dersleri kullandığım sırada vocabulary mp3 dosyasını kullanmıyordum. Bunun yerine mini story mp3 dersini daha çok dinliyordum. Effortless English sisteminde en önemli ders, dinle ve cevapla uygulaması olan mini story mp3 dersidir. Otomatik konuşma refleksi kazandıran dersimiz budur.

    Kısacası, Çalışma zamanını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Effortless English mp3 derslerini hergün en az iki saat çalışarak 6 ayda akıcı ingilizce konuşmak mümkündür.

    YanıtlaSil
  6. beğendim güzele benziyoo hoş bişimiş bilmeyenler kısa sürede öğrenebilir

    YanıtlaSil
  7. bende bugün başlıyorum insallah, devamlı olur çalışmam :)

    YanıtlaSil

Akıcı ingilizce konuşmak - Yorumlarınız Değerlidir