Kalıcı ingilizce Öğrenme

Kişisel olarak (ya da şirket olarak) 10 adet probleminiz olduğunu düşünün. Bu problemlerinizi çözmek için kısıtlı ve az bir zamanınız var. Söz konusu problemlerinizin hepsiyle birden ilgilenip, hepsini birden hızlı bir şekilde halletmek isterseniz, belli bir süre sonunda hiç birini tam anlamıyla çözememiş olursunuz. Kısıtlı sürenizin sonunda, biraz iyileştirilmiş de olsa, 10 adet probleminiz olmaya devam eder. Ama yavaş ve sindirerek giderseniz, her bir problemi ayrı ayrı ele alıp çözerek giderseniz, kısıtlı süreniz bittiğinden 10 adetten daha az probleminiz kalmış olur. Bu doğru bir problem çözme yöntemidir.

Yukarıda anlatmaya çalıştığımız şeyin İngilizce eğitimiyle ne ilgisi var demeyin. İngilizce öğrenme stratejinizi ve yönteminizi başından doğru belirlerseniz çok daha verimli, kalıcı İngilizce öğrenebilirsiniz. İngilizce öğrenirken hızlı bir şekilde tüm konuları bitirmeye, tüm kelimelerin anlamlarını bilmeye çalışmak yerine başladığınız bir konuyu tamamen ustalaşıncaya kadar tekrarlı öğrenin. Kalıcı İngilizce öğrenmek istiyorsanız; öğrendiğiniz kelime ve kalıpları çabuk unutmak istemiyor ve İngilizce konuşmalarınızda kullanmak istiyorsanız, aşağıda anlatacaklarımızı uygulayın. Sitemizde sizlerle paylaştığımız tavsiyeleri uygularsanız mutlaka faydasını göreceksiniz.

Sözü çok uzatmadan Effortless English kurallarımızdan 4. Kuralımızı anlatmaya başlayalım. Aşağıdaki Youtube videosunu izleyerek dördüncü kuralımızı A.J. Hoge’dan dinleyelim.  


Youtube izleyemeyenler için alternatif video:



Bugün sizlere, Effortless English sisteminin dördüncü kuralını açıklıyoruz. Dördüncü kuralımız gayet basit bir kural. Aslında tüm kurallarımız çok basittir. Ama basit olmasına rağmen onları kullanarak İngilizce öğrenme yönteminizi değiştirdiğinizde, harika sonuçlar alırsınız. Evet, dördüncü kuralımızı da öğrenip uygulayın, çok önemli ve basit bir kuralımızdır.

Effortless English Kural 04: Yavaş ve Derinden Öğrenin

Derinden öğrenme nedir? Derinden öğrenme, sindirerek öğrenmedir, yani yavaş ve tekrarlı çalışarak özümseyerek (kalıcı İngilizce) öğrenmedir. Bu kuralımız da, okullarda kullandığınız öğrenme kalıplarından farklıdır. Maalesef pek çok okul öğrencilerine hızlı gitme konusunda baskı yapar. Onlar sürekli öğrencilere bir sürü kelime vererek kısa zamanda öğrenmelerini isterler. Daha fazla yeni gramer kuralını verip hızlı bir şekilde öğrenip kullanmalarını isterler. Her hafta yeni gramer kuralları ve her hafta bir sürü yeni kelime öğrenmenizi isterler. Headway, Face to Face v.b tarzı okuma kitaplarını (texbooks)takip ettiklerinden, kitabı kur süresinde bitirmek için onca kelime ve gramer kuralını çabucak öğrenmenizi beklerler.

Peki, bu hızlı gidişatın ne sakıncası var diye sorabilirsiniz. Sorun şu ki; öğrenciler olarak sizler, bir sürü yeni bilgiyi hızlı bir şekilde öğrenip çabucak unutursunuz. Ya da yüzeysel olarak öğrendiğiniz temel bilgileri kullanamazsınız. Örneğin kurslarda geçmiş zaman (past tense) yapısını öğrenirsiniz ve hemen yeni gramer kuralları öğrenmeye devam edersiniz. Geçmiş zaman yapısını teoride öğrenirsiniz ama onun hâkimi olamazsınız, onu yerli konuşmacılar gibi derinden öğrenmedikçe, istediğiniz gibi kullanamazsınız.

O zaman öğrenirken yavaş ve tekrarlı gidin. Derinden, sindirerek öğrenmek için tekrar tekrar aynı dersi çalışın. Örneğin Effortelss English mp3 derslerini çalışırken, aynı ders setini en az bir hafta boyunca çalışmanızı tavsiye ediyoruz. Hızlı bir şekilde diğer ders setlerini bitirmeye çalışmadan, aynı ders setindeki dersleri her gün dinlemenizi istiyoruz. İşte bu derinden (sindirerek, özümseyerek, kalıcı) öğrenmektir. Sevdiğiniz bir dinleme parçası bulursanız, onu sadece bir kez dinlemeyin. Bu yeterli olmaz. Beş defa dinlemek yeterli olmaz. Bir dinleme parçasını 30-40 kere ya da daha fazla dinlemelisiniz. Birkaç kere dinlemekle kelimelerin anlamlarını öğrenebilirsiniz. Ama kelimelerin anlamlarını bilmek yeterli değildir. Onları kolayca, çabucak ve otomatik olarak anlamak ve kullanmak için özümsemeniz gerekir. Yerli konuşmacıları düşünün. Onlar, geçmiş zamanı, şimdiki zamanı, gelecek zamanı ve tüm dil yapısını hayatları boyunca her gün öğrenirler (yani dinlerler ve kullanırlar). Bunu milyonlarca kez yaparlar ve yapmaya devam ederler. İşte bu yüzden konuşmalarında bu kuralları çabucak ve otomatik olarak kullanabilirler.

Sonuç olarak, otomatik İngilizce konuşmanın (kalıcı İngilizce öğrenme) sırrı tekrarlı bir şekilde sürekli dinlemektir. Aynı şeyleri sürekli olarak dinlemek… Sizin de akıcı ve otomatik İngilizce konuşmak için derinden öğrenmeye ihtiyacınız var. Hızlı bir şekilde tüm kuralları ve kelimeleri öğrenmeye çalışmadan sürekli ve tekrarlı İngilizce dinlemeye…

Click here to view more details

Get Effortless English Lessons
Effortless English ile ilgili öbür yazılarımız:

* Kural 1: Kelime Ezberlemeyin
* Kural 2: Gramer Çalışmayın
* Kural 3: Önce Dinleyin
* Kural 5: Point Of View
* Kural 6: Gerçek ingilizce
* Kural 7: Dinle ve Cevapla
* Effortless English indir

PAYLAŞMAK GÜZELDİR:

Merhaba arkadaşlar, internetten İngilizce öğrenmek istiyorum diyenlere yardımcı olmak için bir çok faydalı içerikleri sitemizde paylaşıyoruz. Yayınladığımız İngilizce video dersleri, makaleler ve mp3 dinleme derslerini faydalı buluyorsanız, sosyal medyada sitemizi paylaşarak bize destek olabilirsiniz. Hepinize teşekkür ediyor, İngilizce eğitiminizde başarılar diliyoruz.

1 yorum:

  1. merhaba,
    sitenizi bugün farkettim.
    en azından ingilizceyi gözümüzde büyütme problemini aşacağımızı hissettirdiniz,
    teşekkürler.
    ilk fırsatta yazılarınızı detaylı incelyeceğim.
    bu yılı kendim için ingilizce yılı ilan etmiştim zira.
    teşekkürler.
    özkan

    YanıtlaSil

Akıcı ingilizce konuşmak - Yorumlarınız Değerlidir