Mükemmel İngilizcenin Anahtarı

Sizce İngilizcede en önemli yetenek nedir? İyi iletişim kurabilmeniz için sahip olmanız gereken yetenek nedir?

Açıkça ifade etmek gerekir ki, bir numaralı yetenek akıcı bir anlatımdır. Tercüme etmeksizin İngilizce konuşabilmektir. Akıcılık, yerli konuşmacılarla kolayca konuşabilmeniz anlamına gelir. Onlar sizi kolayca anlayabilir ve siz de onları kolayca anlayabilirsiniz. Aslında, hiç duraksamadan, düşünmeden, anında konuşur ve anlarsınız. Akıcı bir konuşma, sizin İngilizcedeki en önemli hedefinizdir.

Araştırmalar açıkça göstermektedir. Akıcılığı yakalamanın tek bir yolu vardır. Ders kitaplarını okuyarak akıcılığı elde edemezsiniz. İngilizce kurslarına giderek akıcılığı elde edemezsiniz. Gramer kuralları çalışarak akıcı İngilizce konuşamazsınız.

Anahtar İngilizce Dinlemektir


Akıcı İngilizce konuşmayı elde edebilmeniz için, anlaşılabilir bir İngilizceyi tekrar tekrar dinlemiş olmalısınız. İşte bu tek yoldur. Harika bir İngilizce konuşur olmanız için, İngilizceyi gözlerinizle değil, kulaklarınızla öğrenmelisiniz. Başka bir deyişle, bol bol dinlemelisiniz. Kulaklarınız, kusursuz konuşmanın anahtarıdır.
 

Hangi tür dinleme, en iyisidir? Evet, dinlediğiniz İngilizce anlaşılabilir ve tekrarlı olmalıdır. Bu iki kelime de çok önemli: Anlaşılabilir ve Tekrarlı.

Anlamazsanız, hiçbir şey öğrenmezsiniz, ilerleyemezsiniz. İngilizce televizyonları izlemek işte bu yüzden işe yaramaz. Orada duyduklarınızın çoğunu anlamazsınız. Ve o, çok zordur, çok hızlıdır.

Açıkca belli değil mi? Eğer anlamazsanız, ilerleyemezsiniz. Yani en iyi İngilizce dinleme malzemeleri, kolay olanlardır. Evet bu doğru, çoğunlukla kolay İngilizce dinlemelisiniz. Çoğu öğrenci, çok zor İngilizce malzemelerini dinler. Onları yeterince anlamazlar, böylece yavaş öğrenirler. Daha kolay İngilizce malzemeleri dinleyin, konuşmanız daha hızlı ilerleyecek.

Anlaşılabilirlik formülümüzün yarısıdır.


Anlaşılabilirlik yeterli değildir. Ayrıca pek çok tekrar yapmalısınız. Bir kelimeyi sadece bir kere duyarsanız, yakın zamanda onu unutursunuz. Eğer onu 5 kere duyarsanız, muhtemelen ilerde yine unutursunuz.

Yeni bir İngilizce kelimeyi yada gramer yapısını anlayabilir olmadan önce, onları pek çok kere işitmiş olmanız gerekir. Kaç kere işitmek gereklidir? Pek çok insan yeni bir kelimeyi ebediyen hatırlamak için, onu 30 kere işitmelidir. Bir kelimeyi bilmek ve onu anında hatırlamak için, muhtemelen onu 50-100 kere duymanız gerekiyor.

İşte bu yüzden bir öğrencilerimize, bütün derslerimizi pek çok kere dinlemelerini söylüyoruz. Onlara mini hikâye derslerimizi, İngilizce kelimeler derslerimizi ve point of view derslerimizi hergün dinlemelerini söylüyoruz. Onlara her dersimizi toplamda 30 kere dinlemelerini tavsiye ediyoruz. (Mesela, iki hafta boyunca günde iki kere) Yani en önemli iki nokta: Kolay İngilizce malzemeleri dinleyin ve her birini pek çok kez dinleyin.

Etkili Dinleme ve Kusursuz Konuşma


1. “Daraltılmış Dinleme” Uygulaması


“Daraltılmış Dinleme” aynı konu hakkında pek çok şey dinleme anlamına geliyor. Bu teknik, bir sürü farklı konuda dinlemekten çok daha etkilidir. Aynı konuda çok şey dinleyen öğrenciler, farklı konularda çok şey dinleyen öğrencilerden daha çabuk İngilizce öğrenir ve daha iyi konuşurlar.

Mesela, bir konuşmacı seçip, ondan bir çok şey dinleyebilirsiniz. Onun internetteki tüm ses kayıtlarını, sesli kitaplarını ve tüm konuşmalarını dinleyin. Bu teknik çok güçlüdür çünkü, her konuşmacının kendi gözde kelime hazinesi ve gramer kalıpları vardır.

Onlar doğal olarak, bu favori kelimelerini ve gramer kalıplarını pek çok kez tekrar ederler. Aynı kişiden pek çok şey dinleyerek, otomatik olarak pek çok İngilizce kelime tekrarı yapmış olursunuz. Daha hızlı ve derinden öğrenirsiniz.

Başka bir örnek, bir konu seçip ona odaklanmaktır. Mesela kolay bir kitap okuyabilirsiniz, o kitabın sesli halini dinleyebilir, kitap hakkındaki medyada ve internetteki yorumları (podcast) takip edebilir ve varsa o kitabın filmini izleyebilirsiniz.

Effortless English sisteminin kurucusu AJ. Hoge, bunu San Francisco’daki sınıfında yaptı. Sınıf, “Çarli ve Çikolata Fabrikası” isimli kitabı okudu. Sonra onun sesli kitabını dinledik. Sonra da o kitabın filmini izledik (dinledik). Ve son olarak filmdeki oyuncuların yorumlarını dinledik.  Onun öğrencileri, kısa sürede pek çok İngilizce kelime öğrenmiş oldular ve konuşmaları çabucak gelişti.

2. Dinleme Zamanınızı Bölün


Hiç ara vermeden iki saat boyunca İngilizce dinlemek mi iyidir yoksa zamanınızı gün boyunca bölmek mi? Evet, İngilizce dinleme zamanınızı bölmek en iyisidir.

Gün boyunca zamanınızı bölerek daha iyi hatırlar ve daha hızlı İngilizce öğrenirsiniz. Yani sabahları 30 dakika dinlemek, sonra 30 dakika arabada ya da trende dinlemek, 30 dakika işten eve dönerken ve sonra 30 dakika yatmadan önce dinlemek daha iyidir. Aslında bu tam da bizim öğrencilerimize önerdiğimiz çalışma programıdır.

3. Bir iPod yada MP3 Player Kullanın


Bu aygıtlar harika! Bir tanesinin içine büyük bir İngilizce dinleme kütüphanesi koyabilirsiniz. Ve böylece İngilizce derslerinizi her yere taşıyabilirsiniz. Bu sayede; yürürken, alışveriş yaparken, arabada, trende, yemek pişirirken… İngilizce öğrenebilirsiniz.

Bir iPod ile yada MP3 Player ile, CD leri düşünmek zorunda değilsiniz. Ayrıca internetten pek çok İngilizce dinleme parçaları bulabilirsiniz. İngilizce dersler, hikâyeler, podcastler, televizyon şovları, röportajlar ve sesli kitaplar bulabilirsiniz. Basitçe onları bilgisayarınıza indirir Mp3 playerinize kolay ve her yerde İngilizce öğrenebilirsiniz.

4. Filmleri Dinleyin


Filmler, İngilizce öğrenmek için harikadır ama onları doğru kullanmalısınız. İngilizce bir filmin tamamını izlemeyin. Onu anlamazsınız ve bu yüzden hiçbir şey öğrenmezsiniz. Her hafta sadece bir sahneyi ya da parçayı izleyin (belki 2-3 dakikalık bölüm olarak)Şu yolu izleyin:

  • a) İlk olarak, filmi kendi dilinizdeki altyazı ile izleyin. Bu size genel anlamı kavramanıza yardım eder.
  • b) İkinci olarak, sahneyi İngilizce altyazılı olarak izleyin. Durdurun. Anlamadığınız İngilizce kelimelerin anlamlarını öğrenmek için bir sözlük kullanın. Yeni cümleleri bir defter oluşturup oraya yazın.
  • c) Sahneyi birkaç kez İngilizce altyazıyla dinleyin. Bu sefer durdurmadan.
  • d) Sahneyi birkaç kere altyazısız olarak dinleyin. 
  • e) a’dan d’ye tüm kuralları bir hafta boyunca hergün tekrarlayın.

İkinci hafta, bir sonraki bölüme yada sahneye geçin ve yine tekrarlayın. Bir filmi bitirmek çok uzun zamanınızı alacak. Hiç sorun değil çünkü, anlamanızı ve konuşmanızı ilerleteceksiniz. Bu yöntem güçlüdür, onu kullanın.

5. Aynı Anda Okuyun ve Dinleyin


Aynı anda okumak ve dinlemek çok güçlüdür. Bir şeyi dinlediğiniz zaman aynı anda okuyun. Bu sizin telaffuz kabiliyetinizi geliştirecek.

Aynı anda hem okuyup hem dinlemek, daha zor olan malzemeleri anlamanıza da yardımcı olur. Okuyarak ve dinleyerek daha hızlı İngilizce öğrenirsiniz. Bunu birkaç kere yaptıktan sonra, okuma malzemesini bir kenara bırakıp sadece dinleyin. Daha çok anlayacak ve daha hızlı gelişeceksiniz. Daima hem yazılı hem işitsel malzemeler bulmaya çalışın.

Kusursuz İngilizce Konuşmak için 6 Ay

Yukarıdaki önerileri ve Effortless English 7 Kuralını uygulayın ve kusursuz gerçek İngilizce konuşacaksınız. Toplamda 25 yılı aşkın bir süredir bu işi öğretiyoruz. Bu metotları izleyen her öğrenci daima başarmıştır. Effortless English Sistemi kusursuz İngilizce konuşmanın anahtarıdır.

Sadece 6 aya ihtiyacınız var. Altı ay… ve yerli konuşmacılar gibi akıcı İngilizce konuşacaksınız. Altı ay sonunda çabucak ve doğal bir biçimde konuşacaksınız. 6 Ay… ve İngilizce konuşurken kendinizi rahat hissedeceksiniz.

Eski yöntemleri dendiniz. İngilizce ders kitaplarını denediniz. İngilizce kurslarını denediniz. Gramer kurallarını çalışmayı denediniz. Şimdi yeni bir şey deneme zamanı! İyi Şanslar. İngilizce Eğitiminizde başarılı olmanızı dileriz.

 

PAYLAŞMAK GÜZELDİR:

Merhaba arkadaşlar, internetten İngilizce öğrenmek istiyorum diyenlere yardımcı olmak için bir çok faydalı içerikleri sitemizde paylaşıyoruz. Yayınladığımız İngilizce video dersleri, makaleler ve mp3 dinleme derslerini faydalı buluyorsanız, sosyal medyada sitemizi paylaşarak bize destek olabilirsiniz. Hepinize teşekkür ediyor, İngilizce eğitiminizde başarılar diliyoruz.

    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Akıcı ingilizce konuşmak - Yorumlarınız Değerlidir