İngilizce Kelime Öğrenme Teknikleri

Yabancı dil eğitiminde kelime bilgisinin önemi tartışılmayacak kadar büyüktür. Yabancı dilin bütün aktivitelerinde rahat ve kendinden emin olmak, geniş bir kelime hazinesine sahip olmaktan geçer. Okuduğumuz metinleri tam olarak anlayabilmek, dinlediğimiz ifadeleri net bir şekilde doğru anlayabilmek, duygu ve düşüncelerimizi yazılı ya da sözlü olarak doğru ve akıcı ifade edebilmek için geniş bir kelime hazinemizin olması gerekir.

Peki, ingilizce kelime hazinesi nasıl geliştirilir? Şimdilerde internette, sadece ingilizce kelime ezberletmek için bir sürü teknik ve programa rastlamak mümkün. Piyasada çok duyulmuş bazı tekniklere birkaç örnek vermek gerekirse; Hafıza teknikleriyle kelime öğrenme, internet üzerinden üyelik yoluyla kelime ezberleten siteler ve size her gün kelimelerin anlamlarını sorarak ezber yaptırmaya çalışan bazı bilgisayar programlarını sayabiliriz.

Ben size bunların hiçbirini önermiyorum. Çünkü Hafıza teknikleriyle ingilizce kelime öğrenme sistemlerinin temelinde, İngilizce kelimelerin okunuşlarını bazı Türkçe kelimelere benzeterek, o kelimenin içinde geçtiği bir hikâye oluşturup, ingilizce kelimemizi bu yolla öğrenmek yatar. Bu size kelimeyi öğretir ve daha sonra da hatırlamanızı sağlar belki, ancak; kelimenin o dilde ifade ettiği anlam bütününü kaçırmanıza sebep olur bu bir.

İkincisi, özellikle konuşurken öğrendiğiniz kelimenize ihtiyaç duyduğunuzda, tüm kurduğunuz hikâyenizi aklınıza getirerek kelimenizi hatırlamanız ve onun uygun formunu bulup kullanmanız gerekir ki bu da size zaman kaybettirir ve akıcı konuşmanızı engeller. İngilizce konuşurken akıcılık en önemli unsurlardan biridir.
İnternette kelime öğreten siteler de gerçekten işe yaramaz. Size kelimenin eş anlamlısını, karşıt anlamlısını ve anlamını verip bunları değiştirerek durmadan size sorarlar. Bu yöntemde de beyniniz bir sürü işlem yapmaya çalıştığından yine efektif olarak İngilizce kelimeleri kullanmanız zorlaşmış olur ve akıcı İngilizce konuşmak zorlaşır.

İngilizce kelime ezberleme programlarına gelince. Onlarda, bir deftere kelimeleri yazıp her gün defalarca bakarak ezberlemeye çalışmaktan başka bir şey değildir. Hergün 5 kelime, ya da hergün 10 kelimeyi ezberlemeye çalışıp kendinizi yorarsınız. Bunlardan bazılarını o anda öğrenirsiniz ancak, kelimeleri uzun süreli hatırlayamaz ve etkili bir biçimde kullanamazsınız.
 
Bütün bu teknikler gerçekte etkili değilse, ingilizce kelimeleri öğrenmek için en doğru ve etkili yol nedir? İngilizce kelimeleri nasıl daha hızlı öğrenir ve nasıl daha uzun zaman hatırlayabiliriz? İngilizce kelimeleri, konuşurken nasıl daha etkili olarak kullanabiliriz?

Effortless English Sistemini sizlere anlattığım yazımda, Effortless English Sisteminin 7 Kuralı olduğundan bahsetmiştim. Bugün sizlere Effortless English Kurallarından birinci kuralı ayrıntılı olarak anlatacağım.
 

Effortless English Kural 1:

İngilizce Kelimeleri Grup (Phrase) Olrak Öğrenin

Effortless English sisteminin, tamamen bilimsel araştırmalar ışığında, çocukların anadillerini öğrenirken kullandıkları teknik göz önüne alınarak geliştirildiğiniz daha önce de belirtmiştim. Şimdi küçük çocukları düşünün. Küçük çocuklar yeni yeni konuşmaya başladıklarında onlara kelime listeleri mi ezberletiyoruz? Ya da onları kelime testlerine tabi tutuyor muyuz? Tabi ki hayır! Onlar konuşmayı öğrenirken kelimeleri otomatik olarak kaydederler. Bunu da kelimeleri tekrar tekrar dinleyerek, çeşitli durumlarda kelimenin kullanımını duyarak, ezberlemeden özümseyerek otomatik olarak öğrenirler.

Çocuklar tek tek kelimelere odaklanmazlar. Onlar, birkaç kelimeden oluşan anlam bütünlerine odaklanırlar. İngilizcede phrases dediğimiz sözcük gruplarına (ya da söz öbeklerine) yoğunlaşırlar. Dr. James Asher; yaptığı araştırmada, İngilizce kelime gruplarını yani phraseleri ve deyimleri (idioms) öğrenmenin, tek kelimeleri öğrenmekten 4-5 kat daha hızlı olduğunu kanıtlamıştır.

İnsan beyni, öğrenme işlemini gerçekleştirirken, yeni bilgileri gruplayıp daha önceki bilgilerle bağlayarak gerçekleştirir. Tek bir kelimenin anlamını öğrenmek yerine birkaç kelimeden oluşan söz öbeklerini ya da deyimleri öğrenmek beynimizin yeni bilgileri kaydetmesine yardımcı olacaktır. Bu şekilde öğrenme çok daha hızlı ve kalıcı olacaktır.


İngilizce kelimeleri tek tek ezberlemek yerine, yeni kelimenin geçtiği cümle içinde öğrenmeye gayret edin. İngilizcede phrases verpler ve idiomslar çok önemlidir. Bunları cümlelerde geçen anlamlarıyla öğrenin. Effortless English Mp3 dersleri ile İngilizce kelimeleri ezberlemeden özümseyerek öğrenirsiniz. İngilizce kelimeleri daha hızlı öğrenir daha uzun zaman hatırlarsınız. İngilizce konuştuğunuz zaman kafanızda düşünmeden, tercüme etmeden konuşursunuz, kelimeler ağzınızdan otomatik olarak dökülür. Bütün bunlar nasıl mı olur? İşte cevabı

 
Effortless English mp3 dersleri bunu nasıl yapar? Effortless English full set içerisinde her ders setinin birkaç dersi mevcuttur. İlk olarak A.J. Hoge size küçük bir makale verir. Pdf dosyası olarak gelen bu dersin bir mp3 ses dosyası vardır. Bu dersi birkaç kez dinlersiniz. Bu İngilizce makalenin içinde geçen yeni kelimelerden oluşan bir mini hikâye mp3 dersi vardır.

Mini hikâye (mini story mp3) dersi Effortless English mp3 setinin en önemli dersidir. Mini hikâye mp3 dersini tekrar tekrar dinlemeniz gerekir. Bu sayede yeni kelimeleri en az 30-40 kere duymuş olursunuz. Ayrıca A.J Hoge size yeni kelimelerin anlamlarını özümsetmek için pek çok sorular sorar ve cevap vermenizi ister. Bu sorular çok basittir ama kelimenin anlamını beyninize (bilinçaltınıza) özenle işlemenizi sağlar.

Effortless English mp3 ders setleri içinde Point of View, vocabulary ve commentary dersleri de bulunmaktadır. Point of View dersleriyle İngilizce gramer kurallarını otomatik olarak kullanmayı öğrenirsiniz. Vocabulary mp3 dersinde kelimelerin anlamlarını İngilizce olarak dinleyebilirsiniz. Size verilen İngilizce maklenin konusu ilginizi çekiyorsa commentary dersinde konuyla ilgili A.J. Hoge’un yorumlarını dinleyebilirsiniz.

Sonuç olarak, İngilizce kelimeleri öğrenmenin en kolay, hızlı ve etkili yolu Effortless English mp3 derslerini kullanmaktır. Effortless English mp3 dersleriyle çalışmak hem zahmetsiz, hem de eğlencelidir. Effortless English mp3 dersleriye düzenli çalışırsanız (Hergün iki saat) birkaç hafta sonra İngilizcenizin nasıl geliştiğini görecek ve şaşıracaksınız. Aşağıdaki linke tıklayıp Effortless English sitesine gidin, derslerinizi alın. Geleceğiniz için mükemmel bir yatırım yapın.
 
 
 
Effortless English Kuralları:

* Kural 2: Gramer Çalışmayın
* Kural 3: Önce Dinleyin
* Kural 4: Deep Learning
* Kural 5: Point Of View
* Kural 6: Gerçek ingilizce
* Kural 7: Dinle ve Cevapla
* Power English İngilizce Eğitim Seti
* Effortless English indir

PAYLAŞMAK GÜZELDİR:

Merhaba arkadaşlar, internetten İngilizce öğrenmek istiyorum diyenlere yardımcı olmak için bir çok faydalı içerikleri sitemizde paylaşıyoruz. Yayınladığımız İngilizce video dersleri, makaleler ve mp3 dinleme derslerini faydalı buluyorsanız, sosyal medyada sitemizi paylaşarak bize destek olabilirsiniz. Hepinize teşekkür ediyor, İngilizce eğitiminizde başarılar diliyoruz.

    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Akıcı ingilizce konuşmak - Yorumlarınız Değerlidir