Gün 1: İngilizce Kelimeler ve Gramer Çalışmayın

Bugünkü dersimizde, sizlere son yazımda tanıtmış olduğum Deep English İngilizce setinin 7 günlük tavsiyelerinden birincisini açıklayacağım. Birinci gün tavsiyemiz Büyük Resme odaklanmak. Deep English sisteminin diğer tavsiyelerini de sırasıyla sizlerle paylaşacağım. Bu 7 günlük tavsiyeler serisiyle İngilizce konuşmak için gerekli olan çalışma sistemini öğreneceğiz.
 
İngilizce öğrenirken kullandığımız yanlış stratejilerden birisi de büyük resme odaklanmak yerine, küçük parçalarla çok fazla uğraşmaktır. Anlama odaklanmak yerine şekle odaklanmak, İngilizce okumamıza yardımcı olsa da İngilizce konuşmamızı geliştirmemektedir.
 
İngilizce kelimeler ve İngilizce gramer çalışmak ilk başlarda gerekli, hatta zorunludur. Ancak okuduğunuz ve dinlediğiniz günlük İngilizceyi anlayabilecek seviyeye geldiğinizde halen İngilizce kelime ve gramer çalışıyorsanız İngilizce konuşma becerinizi geliştirmek için yanlış bir yolda gidiyorsunuz demektir.
 
Daha önce Effortless English sisteminden sizlere ayrıntılı olarak bahsetmiştim. Effortless English birinci kuralında sizlere, tek kelimelere odaklanmak yerine phrase denilen kelime gruplarına odaklanmanızı, böylece daha hızlı öğrenebileceğinizi söylemiştik. Effortless English ikinci kuralında da İngilizce gramer çalışmayın demiştik. Bugün öğreneceğimiz Deep English birinci gün tavsiyesi de işte bu iki kuralı kastediyor. Yani parçaya değil bütüne odaklanırsanız akıcı İngilizce konuşabilirsiniz diyor. Şimdi bu kuralımızı aşağıdaki videolarla biraz daha detaylandıralım.

Deep English Gün 1: Büyük Resme Konsantre Olun

İlk önce alt bölümdeki 3 tane videoyu seyretmenizi rica ediyorum. Birinci ve üçüncü videolarda anlatılanları iyice dinleyin fakat ikinci videodaki anlatılanlar çok önemli değildir, sadece izleyin.

Video 1: Neye Odaklanmalısınız?

 
İngilizcenizi ilerletmenin en iyi tekniği nedir? İşte bu kolay bir soru değildir. İngilizce dilinin biçim yapısına mı, ya da anlamına mı odaklanmak gerekir?
 
Dilin bir şekil yapısı mevcuttur. İşte buna gramer (dil bilgisi) adı verilir. Muhtemelen uzun bir süredir bir sürü gramer kuralı çalıştınız. Ve bununla birlikte tabi ki dilin bir anlamı vardır. Muhtemelen uzun bir süredir pek çok ingilizce kelimeler çalıştınız. Peki hangisi daha elzemdir? Bunlardan hangisi sizlere daha güzel konuşmayı sağlar? Şekil mi, anlam mı? Dil bilgisi mi yoksa kelime bilgisi mi? Gerçek şu ki her ikisi de değildir, neden mi?
 
Bu soruların cevabını vermeden önce alt taraftaki 3 dakikalık kart hilesi filmini seyretmenizi rica ediyorum. İşte bu video, İngilizce çalışmak ve beyin ile alakalı bir konuyu kavramanıza yardımcı olacaktır. Söz konusu video, kartların renklerinin sihirli bir şekilde değiştiğini gösteren bir kart hilesi numarasıdır.
 
Videoda konuşulan İngilizceyi anlamaya çalışmayın. Kelimeler çok önemli değildir. Sadece videoyu seyredin. Videoyu izlemeyi tamamladığınızda bugünkü dersimize devam edebiliriz. 

Video 2: Renkleri Değişen Kartlar Numarası

 
Dikkat edin, söz konusu videoda konuşulan İngilizceyi anlamanız önemli değildir. Sadece videodaki kartların renk değiştirme numarasını izleyin.
 

Video 3: Büyük Fotoğrafı Görmek

Kart numarası filmini izlediniz mi? Artık söz konusu videonun kartlarla alakalı olmadığını biliyorsunuz. Çoğu insan kartların renklerine bakmakla o kadar meşguldür ki daha büyük ölçekli renk değişimini kaçırırlar. Elbiseler değişiyor, masanın rengi değişir ve hatta tüm arkaplan rengi değişir. Peki bu büyük renk değişimlerini nasıl kaçırdınız? Esasen bu gayet normal bir durumdur. Bizim dikkatimiz çok sınırlıdır. Bir konu üzerine çok fazla odaklandığımız zaman diğer şeyleri fark edemeyiz.
 
Şimdi söz konusu duruma bir de İngilizce öğrenme açısından yaklaşalım. Aslına bakarsanız İngilizce öğrenme, işte bu kart rengi değiştirme numarasına çok benziyor. Olup biten birçok şey var fakat kartlara bakmaya çok fazla zaman ayırırsanız büyük resmi kaçırırsınız. İngilizcedeki büyük fotoğraf, akıcı ve otomatik iletişim kurabilmektir.
 
Eğer her bir kelimeyi tercüme etmeye çok fazla takılırsanız, İngilizce kelimeleri ve gramer kurallarını çok fazla çalışırsanız İngilizce konuşma, dinleme ve anlama yeteneğinizi geliştiremezsiniz.
 
 
 
Şimdi çok daha açık bir biçimde ifade edelim. İngilizce kelimeleri aynı zamanda gramer çalışmakta yanlış bir durum yok.
 
Bunlar başlangıçta lazım olan şeylerdir. Sizler de büyük bir ihtimalle İngilizce kelimeleri ve dil bilgisi kurallarını çokça çalıştınız. Çok güzel. Söz konusu çalışmalarınız şimdiye kadar size epeyce yararlı oldu. İşte o yüzden yukarıdaki videoların çoğunu ve okuduğunuz basit İngilizceyi anlayabiliyorsunuz.
 
İngilizce kelimeleri ve dil bilgisi kurallarını ezberlemek başlangıç için ihtiyacınız olan şeydi. Ama artık bunlara ihtiyacınız yok. Daha fazla dil bilgisi kuralı, daha çok İngilizce kelimeleri ezberlemek ve bununla birlikte daha fazla tercüme yapmak, size akıcı İngilizce konuşmayı getirecek olan şeyler değildir.
 
Akıcılıktan kastımız; doğal ve rahat olarak, otomatik bir biçimde İngilizceyi konuşup anlayabilmektir. O halde İngilizcenizi geliştirmenin en iyi yöntemi nedir. Çözüm hakikaten çok kolaydır. Akıcı olarak İngilizceyi konuşup anlamayı ilerletmenin bir tek yöntemi vardır: İngilizceyi daha çok hayata geçirmek. Daha fazla çalışmak değil, daha çok kullanmak. Formül, daha çok dinlemek aynı zamanda daha fazla konuşmaktır.
 
İyi ama bunu nasıl yapacaksınız? Belki, İngilizceyi çokça kullanma fırsatına sahip olamayacağınız bir mekanda oturuyorsunuz. Belki de İngilizce konuşmak için yeterli motivasyonunuz yoktur. Peki o halde ne yapacaksınız?

deep-english-ingilizce-seti
 
 
Sizleri ilk günden çok fazla bilgiyle sıkmak istemiyoruz. Nasılsa kart hilesi videosunda beynimizin tek bir seferde çok fazla şeye odaklanamadığını öğrendik.
 
Şimdilik, sadece birkaç dakikanızı ayırıp önceki İngilizce çalışma deneyimlerinizi düşünün. Geçmişte ne şekilde İngilizce çalışıyordunuz? Söz konusu çalışmalarınız, büyük fotoğrafı görmenizi engelledi mi? İngilizce kelimeleri ve grameri nasıl bir kenara bırakabilirsiniz? Ne şekilde daha fazla İngilizce dinlemeye ve daha çok İngilizce konuşmaya başlayabilirsiniz?
 
Deep English İngilizce tavsiyelerimizin ikinci gününde size Deep English yöntemiyle hazırlanmış bir İngilizce dinleme dersi vereceğiz. Aynı zamanda İngilizce konuşmanızı ve dinlemenizi ne şekilde ilerletebileceğiniz hakkında biraz daha detaylı bilgi paylaşacağız.
 
Herhangi bir sorunuz ya da görüşünüz varsa, lütfen bunları aşağıdaki yorum kısmından bizimle paylaşın.
 
Ayrıntılı bilgi için tıklayın: deepenglish.com

PAYLAŞMAK GÜZELDİR:

Merhaba arkadaşlar, internetten İngilizce öğrenmek istiyorum diyenlere yardımcı olmak için bir çok faydalı içerikleri sitemizde paylaşıyoruz. Yayınladığımız İngilizce video dersleri, makaleler ve mp3 dinleme derslerini faydalı buluyorsanız, sosyal medyada sitemizi paylaşarak bize destek olabilirsiniz. Hepinize teşekkür ediyor, İngilizce eğitiminizde başarılar diliyoruz.

2 yorum:

  1. Effortless English, Power English, Deep English hangisini seçmeliyiz? Bu durum ileride Türkiye'deki yabancı dil kurslarına benzemeden bir seçim yapıp başlasak fena olmayacak. Siz hangisini tavsiye ediyorsunuz?

    YanıtlaSil
  2. Ben önclikle Power English İngilizce setini tavsiye ediyorum. Bu set, AJ Hoge tarafından çıkarılan son set ve piyasadaki en iyi settir. Orta ve ileri seviye İngilizce bilgisine sahip olan, ancak akıcı İngilizce konuşamayanlar için çok idealdir.

    Deep English İngilizce seti de yeni piyasaya çıktı ve onu da çok başarılı buluyorum. Active listenin (dinleme) derslerinin bir yavaş ve bir normal konuşma hızında kaydedilmiş versiyonları, İngilizce seviyesi biraz daha düşük olanlar için bir avantaj olabilir. Her iki set de çok kaliteli. Sonuçta tercih sizindir. Hangi seti seçerseniz seçin, kendiniz için çok iyi bir şey yapmış olursunuz.

    YanıtlaSil

Akıcı ingilizce konuşmak - Yorumlarınız Değerlidir